sobota 25. února 2012

4. únor: Nepálský sabat


Hlavním bodem tohoto dne měla být návštěva jedné z místních církví. Ten den byla sice sobota, ale církve zde mají hlavní bohoslužby právě v tento den. Předesílám, že většina místních křesťanů nejsou adventisté. Důvod, proč se bohoslužby konají zrovna v tento den je celkem prozaický – nevím, zda se nechali inspirovat židovstvím, ale ve stejný den mají totiž náboženské slavnosti i hinduisté…
Budova místního kostelíka vypadal zdálky z dálky spíše jako… kravín a vstup do svatostánku připomínal návštěvu mešity, protože jsme si museli všichni zout boty a podobnost tím nekončila, protože v sále nebyly židle a sedělo se na koberci.
Rozhodně tím ale nemíním vinit místní křesťany ze sklonů k synkretismu – nic totiž není vzdálenějšího pravdě. Jedná se pouze o pár specifik místních křesťanů, resp. jedné její komunity. A aby těch zvláštností nebylo málo, tak při večeři Páně údajně používají místo vína pomerančový džus – nemusí proto řešit problémy popsané v 11. kapitole první epištoly Korintským.
Bohoslužba měla charismatický charakter a pro našince byla pro svou procítěnost, délku (trvala více než 2 hodiny) a mluvení v jazycích na konci zajímavým zážitkem, přestože jsme v jejím průběhu nerozuměli ničemu jinému než slovům „halelujah“ a „amen.“
Ve druhé části dne jsme poctili návštěvou místní Tyrannus Hall – měl mnohem skromnější zařízení než v Česku, ale přece jenom útulnější než v kasárnách. A vůbec zde hoši ne o moc mladší než my tráví v TH mnohem více času nebo abych byl ještě přesnější – téměř všechen svůj čas, nejsou-li zrovna ve škole. Vyprávění o tom, že u nás v Česku trávíme velkou část (ne-li většinu) týdne doma pro ně bylo jak ze vzdálené galaxie. Řada z nich totiž pochází ze zapadlých oblastí Nepálu a cesta domů jim proto trvá i několik dní a domů se nezavítají častěji než jednou za rok.
Tak jsme pěkně pobesedovali a vyměnili si zkušenosti, jak to chodí u nás a u nich a večer se odebrali zpět na hotel, dalšího dne nás totiž čekala dlouhá cesta do druhého největšího města Nepálu a výchozího místa všech trekkerů mířících k Annapurně – Pokhary.

Žádné komentáře:

Okomentovat